Oletko miettinyt sähköautoon vaihtamista, mutta taloyhtiössäsi ei ole latausmahdollisuutta? 11.11.2020 tuli voimaan uusi laki, joka säätelee sähköautojen lataamispisteitä. Lain pääasiallisena tarkoituksena on edistää sähköautojen latausmahdollisuuksia erityisesti asuinrakennuksissa.

Velvollisuus asentaa sähköautojen latauspisteitä pysäköintipaikkoihin koskee sekä uusia että peruskorjattavia rakennuksia. Uusien rakennusten osalta velvollisuus koskee hankkeita, joihin tulee hakea rakennuslupa. Käytännössä tämä tarkoittaa lähes kaikkia uusia rakennuksia. Peruskorjattavien rakennusten osalta taloyhtiön, jossa on yli neljä pysäköintipaikkaa, pitää suuren korjauksen yhteydessä asentaa latausvalmius jokaiselle pysäköintipaikalle silloin, kun korjauksessa remontoidaan myös pysäköintialuetta tai sen sähköjä. Velvollisuus latauspisteiden asentamiseen koskee hankkeita, jotka tulevat vireille 11.3.2021 tai sen jälkeen. Edellytyksenä lain soveltamiselle tiettyyn rakennukseen on siis pysäköintipaikkojen tietty määrä. Uuteen asuinrakennukseen, jossa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa, on asennettava latauspistevalmius siten, että jokaiseen pysäköintipaikkaan voidaan myöhemmin asentaa latauspiste. Latauspistettä ei siis tarvitse välttämättä asentaa heti, mutta rakentamisvaiheessa sähköiselle lataukselle on tehtävä varaus.

Uusi laki ja sen vaatimukset latauspisteistä kohdistuvat siis nimenomaan uudis- ja korjausrakentamiseen. Lain vaatimukset ulottuvat kuitenkin osittain myös tällä hetkellä käytössä oleviin vanhoihin rakennuksiin. Lain mukaan nimittäin mikäli rakennuksessa tai kiinteistöllä sijaitsee yli 20 pysäköintipaikkaa, tulee taloyhtiön tai muun rakennuksen omistajan huolehtia siitä, että vähintään yhdessä pysäköintipaikassa on latauspiste 31.12.2024 mennessä. Sähköauton lataaminen omassa parkkiruudussa saattaa siis olla mahdollista hyvinkin pian.

Heräsikö asiasta kysyttävää? Soita tai laita meille sähköpostia!