Ota yhteyttä

Blogi

Somevaikuttajien tulot ja verotus

Sometoiminnassa saatuja tuloja verotetaan samalla tavalla kuin muitakin tuloja, eikä niille ole verotuksessa erityissäännöksiä. Siten somevaikuttajien esimerkiksi blogeista, vlogeista, Instagramista tai muista somekanavista saamista rahapalkkioista, alennuksista tai ilmaiseksi saaduista tuotteista tulee maksaa veroa. Esimerkiksi ilmaisesta hotelliyöstä pitää maksaa vero sen perusteella, mitä se olisi maksanut, jos sen olisi itse ostanut.

Tällaista somevaikuttajan veronalaista tuloa ovat esimerkiksi:

rahakorvaukset, joita saadaan esimerkiksi kaupallisesta yhteistyöstä

muut rahanarvoiset korvaukset edut, kuten esimerkiksi alennukset, lahjakortit, matkat, hotelliyöt tai pääsyliput

erilaiset tuotelahjat, paitsi tavanomaiset mainoslahjat. Tavanomaisia mainoslahjoja ovat esimerkiksi yrityksen valmistamat ja myymät satunnaiset näytelähetykset, jos niiden arvo on enintään 50 euroa. Jos tällainen mainoslahja on saatu kuitenkin vastineeksi esimerkiksi somenäkyvyydestä, lahjan käypä arvo on veronalaista tuloa.

Vero lasketaan aina saatujen etujen käyvästä arvosta; esimerkiksi edun arvo on se pääsylipun hinta, jos lipun ostaisi itse.

Sometoiminnan tuottamista tuloista voi vähentää niiden hankkimisesta tai säilyttämisestä aiheutuneet menot. Muista pitää kaikki kuitit tallessa, sillä verohallinto voi kysyä niitä sinulta useamman vuoden jälkeenkin.

Kirjaa siten itsellesi kaikki vuoden aikana saamasi tulot eli rahakorvaukset, lahjat, palkkiot, tuotelahjat jne. Edelleen kirjaa itsellesi kaikki toiminnan ylläpitämisestä aiheutuneet menot, kuten esimerkiksi puhelin, tietokone, nettiliittymä jne. Tulot ja menot ilmoitetaan vuosittain veroilmoituksella. Säilytä muistiinpanot ja kuitit. Älä liitä kuitteja veroilmoitukseen.

Mikäli sometulot on yritystoimintaasi eli harjoitat sometoimintaasi toiminimen kautta, ilmoita tulot ja menot elinkeinotoiminnan veroilmoituksellasi.

Mikäli harjoitat sometoimintaasi osakeyhtiösi kautta, sometoiminnan tulot verotetaan osakeyhtiön tulona. Osakeyhtiö on aina itsenäinen ja erillinen verovelvollinen. Huomaa kuitenkin, että esimerkiksi sometoiminnassa saatujen lahjojen saaja on silloin osakeyhtiösi, joten et voi ottaa osakeyhtiösi saamaa omaisuutta omaan käyttöösi tai perheesi käyttöön ilman veroseuraamuksia. Osakeyhtiön tulisi käsitellä esimerkiksi sinulle tuleva tuote sinulle maksettuna palkkana tai luontoisetuna, eli se verotetaan sinun henkilökohtaisena ansiotulonasi. Mikäli näin ei ole toimittu, kyse voi olla peitellystä osingosta.

Mikäli sometoimintasi liikevaihto ylittää 15.000 euroa tilikaudessa, sinun tulee ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi tai, jos hoidat sometoimintaasi osakeyhtiön kautta, sinun tulee ilmoittaa osakeyhtiösi arvonlisäverovelvolliseksi. Sen sijaan toiminta työsuhteessa on arvonlisäverosta vapaata.

Entä jos en ilmoita tuloja verohallinnolle?

Jokainen tekee henkilökohtaisesti päätöksen. Verohallinto voi aina tehdä verotarkastuksen sinun sometoimintaasi. Verohallinto saa esimerkiksi kaikki tilitietosi ja perehtyy muutenkin verotarkastustilanteessa tarkemmin toimintaasi. Jos veroja ei ole asianmukaisesti maksettu, voi joutua maksamaan nämä verot takautuvasti esimerkiksi kolmelta vuodelta veronkorotuksineen ja viivästysseuraamuksineen Verohallinnolle. Tästä voi kertyä yllättävän suuri summa.

Tämä on Asianajotoimisto AVA Oy:n blogi. Blogikirjoituksia julkaistaan informaatiotarkoituksessa palveluna asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme. Niitä ei ole tarkoitettu oikeudellisiksi neuvoiksi tai toimiston kannanotoiksi, eikä niiden perusteella voi syntyä toimistollemme toimeksiantoa eikä vastuuta.

Kategoriat

Arvonlisäverotus

Lapsiasiat

Metsäverotus

Perhe- ja perintöasiat

Perintö- ja lahjaverotus

Verotarkastus

Verotus

Verotusmenettely

Yhdistykset ja säätiöt

Yleinen